Kuchnia PiK-a

...poleca Radosław Kożuszek :)

...poleca Radosław Kożuszek :)

„Kuchnia PiK-a”

„Kuchnia PiK-a”

„Kuchnia PiK-a” to cotygodniowy magazyn pełen kulinarnych doznań smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W „Kuchni PiK-a” gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw, gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek około godziny 11:20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

9 kwietnia 2024 - Shoarma

2024-04-09
Shoarma to najzwyklejszy kabab, czyli skrawki mięsa odkrawane z obracającego się pionowego rożna. Podsmaża się je na patelni z papryką, pieczarkami, cebulą lub innymi warzywami a czasami zapieka z żółtym serem. Podaje się z ryżem lub pitą.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 9.04.2024

2 kwietnia 2024 - Quesadilla

2024-04-02
A właściwie meksykańska quesadilla na wiosnę. Co to jest i czym to się je wyjaśniają Radosław Kożuszek i Iwona Muszytowska-Rzeszotek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 2.04.2024

26 marca 2024 - Tort pasqualina na święta

2024-03-27
W kuchnia PiK-a już od tygodnia świątecznie. Proponujemy tradycyjne potrawy naszych sąsiadów. Dziś Włochy a przy okazji danie które nawiązuję do obchodzonego dziś Międzynarodowego Dnia Szpinaku.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 26.03.2024

19 marca 2024 - Wielkanoc po Grecku

2024-03-19
Grecka Wielkanoc nazywa się Pascha. Jak my Grecy przygotowują pisanki. W Wielki Czwartek cała rodzina siada wspólnie do dekorowania jajek. Wszystkie są czerwone, co oznacza nowe życie. Post w Grecji jest rygorystycznie przestrzegany. Za to w Wielką Sobotę, wieczorem, Grecy organizują wieczerzę, na którą przygotowują tradycyjne obfite potrawy, mięsne i rybne rarytasy: baraninę, fasolkę, sałatki, oliwki, ciasta, owoce morza i wina. Typową wielkanocną potrawą jest zupa "magirica", gotowana na baranich lub kozich podrobach z dodatkiem cytryny, kopru i cebuli. Paschę zaczynają od odczytania Ewangelii, po czym dzielą się jajkami, jedzą i bawią się. Przygotowała Iwona Muszytowska-Rzeszotek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 19.03.2024

12 marca 2024 - Chuda jewa

2024-03-12
W najnowszej „Kuchni PiK-a” Radosław Kożuszek postanowił odwiedzić Śląsk Cieszyński. Jedną z najpopularniejszych potraw w tym regionie jest Chuda Jewa – tradycyjna zupa, w której odnajdujemy wszystko to, co w kuchni pozostało, a zmarnować się nie powinno! Jak ona smakuje? Posłuchajmy!
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 12.03.2024

5 marca 2024 - Lachmadżun

2024-03-05
Na lachmadżun, zwaną też turecką, arabską lub ormiańską pizzą z grilla, zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

27 lutego 2024 - Czenaki

2024-02-27
Czenaki, to zapiekana w piekarniku, gruzińska zupa. W jej skład wchodzą mięso baranie i warzywa. Nazywana bywa daniem jednogarnkowym. Tradycyjne przygotowuje się ją w naczyniach glinianych.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 27.02.2024

20 lutego 2024 - Charcho

2024-02-20
Danie kuchni gruzińskiej przygotowała Iwona Muszytowska-Rzeszotek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 20.02.2024

6 lutego 2024 - Faworki

2024-02-12
Przygotowała Iwona Muszytowska-Rzeszotek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 6.02.2024
Radiowe pasmo kultury, sztuki i edukacji!
Do słuchania audycji zachęcają: Piotr Majewski i Ewa Kurzawa.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

„PiKtogramy”
Polskie Radio PiK
ul.Gdańska 48
85-006 Bydgoszcz
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę